Het Einde van de Hebzucht

Het Einde van de Hebzucht

DrNomad       17 oktober 2008

Sinds enkele weken verschijnen er artikelen op de opinie-pagina’s van Trouw die het einde van de hebzucht voorspellen dankzij de krediet-crisis. Het is allemaal een beetje in de trant van, er is meer in het leven dan shoppen, er is meer in het leven dan carrière maken, de mens moet weer tot zichzelf komen.

De crisis geeft idealisten hoop op een betere wereld. Het is namelijk moeilijk om van een betere wereld te dromen als het goed gaat. Daarom, lang leve de slechte tijden. Misschien dat mensen in slechtere tijden weer principieel worden, dat men weer ergens voor durft te staan.

Laat ons staan voor het goede, zodat we weer gebroederlijk kunnen vechten tegen het kwade. Wie aan de kant staat van goed en het woord slim weet te gebruiken, heeft het gelijk aan zijn zijde. En wie gelijk heeft, heeft macht. Tenminste, zo zou het moeten zijn, anders heeft gelijkhebben niet zoveel zin.

Gelukkig hoeven de mensen niet hun eigen principes te bedenken. De idealisten hebben dat uiteraard allang voor ons bedacht. Hun probleem is eigenlijk, ze hebben in hun ogen weliswaar gelijk, ze hebben alleen geen macht en dat komt allemaal door het shoppen. De consument zei namelijk, “U heeft een andere doelstelling dan ik, dus hier scheiden onze wegen”.

Zolang het volk zich druk maakt over de eigen portomonnee, het shoppen en carrière maken, staan de idealistische gelijkhebbers machteloos omdat ze geen aandacht krijgen. Het is dus de bedoeling dat het volk haar materialistische hebzucht laat vallen, het gelijk van de idealisten erkent en zich aan dat gelijk onderwerpt. Het volk moet dus de machtshebzucht van de idealisten bevredigen. En zo komt er een einde aan de hebzucht.

De eerste signalen rondom de voorspelling zijn inmiddels ook al binnen. Kijk naar de goede bedoelingen van onze corporatistische elite. Ze hebben het toch zo goed met ons voor. Econoom Maynard Keynes adviseerde ooit, bij een economische crisis moet de overheid in grote bouwprojecten investeren. Dat lost voor een deel werkloosheid op en laat het geld weer rollen.

In navolging van Keynes’ advies probeert Elco Brinkman bouw-opdrachten van de overheid in de wacht te slepen. Willem Vermeend wil een groot windmolenpark in de Noordzee bouwen, om zowel de krediet-crisis als de klimaat-crisis op te lossen.